Какво представлява обезцветяването на косата?

Обезцветяването на косата е процес, който се използва за премахване на нежелан цвят. Той се използва когато косата е боядисана по-тъмна от естествения цвят и обикновено е първата стъпка от корекцията на цвета, което означава, че косата се боядисва отново след като е обезцветена, за да се получи желаният цвят. Както можете да предположите, обезцветяването вреди на косата, така че ако е възможно е хубаво да се избягва и е по-добре да се отиде в салон за тази процедура. След като сте обезцветявали косата си е важно да я подхранвате редовно в рамките на няколко месеца след това.

Случва се да се получи нежелан цвят при боядисване и понякога хората нямат търпение той да изсветлее или да израсте. Понякога човек решава да направи радикална промяна на цвета си, но се оказва, че тя не му допада или пък понякога боята се получава по-тъмна от очакваното. В други случаи, човек нанася ярък или неестествен цвят на косата си и му се налага бързо да го промени заради интервю за работа, например. Обезцветяването на косата се извършва чрез химикали, които правят косата по- пропусклива, така че боята да може да излезе от косата.

Тъй като косата става по-пропусклива в резултат от обезцветяването, може да се нанесе нов цвят веднага след това. Това, обаче, трябва да се прави внимателно, тъй като обезцветяването може да премахне основния цвят на косата и новият цвят да се получи странен. Например, тъмните цветове често имат за основен цвят червено. Ако косата е пепеливо руса след обецветяването, кестенявата боя може да стане зелена. В такива случаи са необходими две боядисвания – едно, за да се промени основният цвят и друго, за да се създаде желаният цвят.

Повишената пропускливост на косата я прави и по-уязвима. След обезцветяване косата може да се къса и да е по-груба. Нужно е дълбоко подхранване, за да се омекоти косата. Тя може и да се подстриже, за да се премахне старата коса и нацъфтелите краища, които могат да изглеждат непривлекателно в резултат от обезцветяването. Салоните често предлагат специални продукти за хидратиране и подхранване на косата след обезцветяване.

Химикалите, използвани в обезцветителите са по-разяждащи от тези, които се използват за изрусяване и изсветляване на косата. Затова те трябва да се прилагат внимателно и да се спазват указанията за ползване на производителя. Ако се чувствате несигурни относно употребата им, консултирайте се с професионален фризьор. Ако се налага да обезцветите косата си след боядисване в салон, отидете обратно в салона. Повечето салони коригират цветовете безплатно ако не сте доволни от резултата.